Slaapkwaliteit in het gedrang door smartphonegebruik

  • Door Floor
  • Friday 10 / 03 / 2023 0
Slaapkwaliteit in het gedrang door smartphonegebruik

We kunnen niet ontkennen dat smartphones onze dagelijkse levens steeds meer beïnvloeden. Van het communiceren met vrienden en familie tot het uitvoeren van werkzaamheden, onze smartphones zijn constant bij ons en blijven ons verbonden met de buitenwereld. Maar wat is de invloed van deze handige apparaten op onze slaapkwaliteit?

Volgens onderzoeken kan het gebruik van een smartphone vlak voor het slapen gaan de slaapkwaliteit negatief beïnvloeden. Dit komt doordat het blauwe licht dat smartphones uitstralen, de productie van het slaaphormoon melatonine kan verstoren. Dit hormoon helpt ons om te ontspannen en te slapen, dus als het wordt verstoord, kan dit leiden tot moeilijkheden om in slaap te vallen of een onrustige nacht.

Daarnaast kan het scrollen door sociale media of het bekijken van opwindende video's vlak voor het slapen gaan ons mentaal actief houden en de rust brengen die nodig is om in slaap te vallen. Ook het geluid van notificaties of berichten kan ons wakker houden en ons slaappatroon verstoren.

Het is daarom belangrijk om onze smartphonegebruik te beperken vlak voor het slapen gaan. Dit kan betekenen dat we onze telefoon uitzetten of op vliegtuigmodus zetten voordat we naar bed gaan, of dat we onze telefoon op een andere locatie in huis leggen zodat we niet de verleiding hebben om constant naar het scherm te kijken.

Er zijn ook verschillende apps en instellingen beschikbaar om ons te helpen ons smartphonegebruik te beperken en onze slaapkwaliteit te verbeteren. Zo kunnen we bijvoorbeeld een tijdslimiet instellen voor bepaalde apps of een "slaaptijdmodus" instellen waarbij alle notificaties worden uitgeschakeld.

In samenvatting kan het gebruik van een smartphone vlak voor het slapen gaan de slaapkwaliteit negatief beïnvloeden door de productie van het slaaphormoon melatonine te verstoren en ons mentaal actief te houden. Door ons smartphonegebruik te beperken en gebruik te maken van hulpmiddelen zoals apps en instellingen, kunnen we echter helpen om onze slaapkwaliteit te verbeteren.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Beddengoeddeals.nl 9,2 / 10 - 1124 Reviews @ Kiyoh
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Helaas is er een storing op dit moment . Verbergen