De impact van smartphones op slaapkwaliteit: waarom je telefoon 's nachts beter uit kunt zetten

  • Door Floor
  • Thursday 02 / 02 / 2023 0
De impact van smartphones op slaapkwaliteit: waarom je telefoon 's nachts beter uit kunt zetten

We hebben allemaal wel eens moeite met in slaap vallen of een slechte nachtrust gehad. Maar heb je ooit gedacht dat je smartphone daar een rol in kan spelen?

Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van een smartphone voor het slapengaan de slaapkwaliteit kan negatief beïnvloeden. Dit komt doordat de blauwe lichtstralen die smartphones uitstralen, de productie van melatonine (het slaaphormoon) verstoren. Hierdoor kan het moeilijker zijn om in slaap te vallen en kan de slaapkwaliteit lijden.

Maar het is niet alleen het schermgebruik vlak voor het slapengaan dat problemen kan veroorzaken. Ook het horen van notificaties of het voelen van de trillingen van een nieuwe berichten of telefoontjes kan de slaap onderbreken en de slaapkwaliteit verminderen.

Het is daarom aan te raden om je smartphone uit te zetten of op vliegtuigmodus te zetten voordat je gaat slapen. Zo voorkom je dat je gestoord wordt door berichten of notificaties en kun je beter slapen.

Het kan ook helpen om een tijd te stellen waarop je je smartphone niet meer gebruikt, bijvoorbeeld een uur voordat je naar bed gaat. Zo geef je je brein de kans om te ontspannen en in slaap te vallen.

Als je toch je smartphone wilt gebruiken voor het slapengaan, kun je ook een app installeren die het blauwe licht van het scherm filtert. Zo kan het gebruik van je smartphone toch nog enigszins compatibel zijn met een goede nachtrust.

In het kort: het gebruik van een smartphone voor het slapengaan kan de slaapkwaliteit negatief beïnvloeden door de productie van het slaaphormoon te verstoren en door het ontvangen van notificaties en telefoontjes. Zet je smartphone daarom uit of op vliegtuigmodus voordat je gaat slapen, of beperk het gebruik ervan en installeer een app om het blauwe licht te filteren. Zo kun je beter slapen en een betere slaapkwaliteit behouden.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Beddengoeddeals.nl 9,2 / 10 - 1124 Reviews @ Kiyoh
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Helaas is er een storing op dit moment . Verbergen