Terug

De wetenschap achter het winterse slaapritme: waarom we in de winter meer slaap nodig hebben

  • Door Jantine
  • Wednesday 18 / 01 / 2023 0
De wetenschap achter het winterse slaapritme: waarom we in de winter meer slaap nodig hebben

De winter kan een tijd zijn van donkere dagen, koud weer en meer binnenblijven. Het is ook een tijd waarin veel mensen meer slaap nodig hebben dan gebruikelijk. Maar waarom is dat eigenlijk?

Om te beginnen heeft ons lichaam een natuurlijk slaapritme dat bekend staat als de circadiaanse ritmiek. Dit is een interne klok die ons vertelt wanneer we moeten slapen en wakker worden. Deze klok wordt beïnvloed door de hoeveelheid licht die we opnemen, vooral tijdens het wakker zijn. In de winter, wanneer de dagen korter zijn en er minder natuurlijk licht beschikbaar is, kan onze circadiaanse ritmiek uit balans raken. Dit kan leiden tot een toename van de behoefte aan slaap.

Daarnaast kan het koude winterweer ook bijdragen aan de behoefte aan meer slaap. Ons lichaam verbruikt extra energie om warm te blijven wanneer het koud is, wat kan leiden tot vermoeidheid. Bovendien kan het winterse weer leiden tot een afname van fysieke activiteit, wat ook kan leiden tot een toename van de behoefte aan slaap.

Het is belangrijk om genoeg slaap te krijgen, omdat het ons helpt om mentaal en fysiek gezond te blijven. Als je moeite hebt om in de winter voldoende slaap te krijgen, zijn hier enkele tips om je te helpen:

Zorg voor voldoende licht tijdens de dag. Probeer tijd buiten te spenderen wanneer het licht is, en overweeg het gebruik van een lichttherapielamp als je binnen bent.

Maak een vast slaapschema. Probeer elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan, zelfs in het weekend.

Voorkom dat je te veel koffie, alcohol of cafeïne consumeert vlak voor het slapen gaan. Deze stoffen kunnen het moeilijker maken om in slaap te vallen en een diepe slaap te behouden.

Probeer te ontspannen voordat je naar bed gaat. Dit kan betekenen dat je een warm bad neemt, een boek leest of mediteert voordat je naar bed gaat.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Beddengoeddeals.nl 9 / 10 - 633 Reviews @ Kiyoh
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen