Slaapwandelen: wat je moet weten over deze bizarre slaapgedrag

  • Door Annick
  • Saturday 14 / 01 / 2023 0
Slaapwandelen: wat je moet weten over deze bizarre slaapgedrag

Slaapwandelen is een vorm van slaapgedrag waarbij iemand tijdens de slaap lijkt te lopen of te bewegen. Dit kan variëren van het rustig lopen naar de badkamer tot het uitvoeren van complexe activiteiten zoals koken of zelfs het besturen van een auto. Hoewel het kan lijken alsof de persoon volledig wakker is, is dat niet het geval. Ze zijn in feite nog steeds in een diepe slaap en hebben geen bewustzijn van hun omgeving of wat ze doen.

Slaapwandelen komt vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen, met een piek rond de leeftijd van 8-12 jaar. Maar het kan ook voorkomen bij volwassenen, vooral als ze onder spanning staan of bepaalde medicijnen nemen. Het kan ook erfelijk zijn, dus als iemand in je familie slaapwandelt, is de kans groter dat jij het ook zult doen.

Er zijn enkele dingen die slaapwandelen kunnen uitlokken, zoals slaapgebrek, vermoeidheid, stress, alcoholgebruik en bepaalde medicijnen. Het kan ook voorkomen na een verandering in de slaaproutine of na een jetlag.

Hoewel slaapwandelen op zichzelf geen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt, kan het wel gevaarlijk zijn als iemand tijdens het slaapwandelen bepaalde activiteiten uitvoert die hun eigen veiligheid of die van anderen in gevaar kunnen brengen. Daarom is het belangrijk om maatregelen te nemen om dit te voorkomen.

Om slaapwandelen te voorkomen, is het belangrijk om voldoende slaap te krijgen, een regelmatige slaaproutine te hebben en stress te verminderen. Als iemand slaapwandelt, kan het helpen om de slaapkamer veilig te houden door obstakels te verwijderen en eventuele gevaren te elimineren, zoals het afsluiten van ramen en deuren. Het is ook aan te raden om iemand te wekken als ze slaapwandelen, maar dit moet op een zachte manier gebeuren om te voorkomen dat ze in paniek raken.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Beddengoeddeals.nl 9,2 / 10 - 1124 Reviews @ Kiyoh
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Helaas is er een storing op dit moment . Verbergen