Terug

Slapen als een baby: hoe meditatie je helpt om beter te slapen

  • Door Jantine
  • Thursday 02 / 02 / 2023 0
Slapen als een baby: hoe meditatie je helpt om beter te slapen

We hebben allemaal wel eens een slechte nacht gehad. We liggen te woelen in bed, staren naar het plafond en wensen dat we gewoon konden slapen. Maar wat als we je vertellen dat meditatie een oplossing kan zijn voor slechte slaap?

Meditatie is een oude praktijk waarbij je je bewust wordt van je gedachten en emoties en je focust op het hier en nu. Het kan helpen om te ontspannen en de stress van de dag te verminderen. Maar wetenschappers hebben ook aangetoond dat meditatie kan helpen om beter te slapen.

Een studie uit 2018 toonde aan dat mensen die regelmatig mediteerden, minder last hadden van slaapproblemen zoals moeite om in slaap te vallen en wakker liggen. Meditatie kan ook de kwaliteit van de slaap verbeteren door de hoeveelheid diepe slaap te verhogen, wat bekend staat als REM-slaap. Deze slaapfase is belangrijk omdat het helpt om te onthouden, te leren en te herstellen van de dag.

Maar hoe werkt meditatie precies om ons te helpen om beter te slapen? Het kan ons helpen om onze gedachten en emoties te organiseren en ons te concentreren op het hier en nu in plaats van ons zorgen te maken over de toekomst of het verleden. Dit kan leiden tot een gevoel van rust en ontspanning, wat kan helpen om beter te slapen.

Meditatie kan ook ons sympathische zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor het "vechten of vluchten"-respons, kalmeren. Dit kan leiden tot een afname van hormonen zoals cortisol, die geassocieerd worden met stress en spanning. Als we minder stress en spanning ervaren, kan dit ons helpen om beter te slapen.

Als je geïnteresseerd bent in het uitproberen van meditatie om je slaap te verbeteren, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden. Zoek een rustige plek waar je niet gestoord wordt en zorg voor een comfortabele zit- of ligpositie. Probeer het te doen vlak voordat je naar bed gaat, zodat het je kan helpen om te ontspannen en in slaap te vallen.

Er zijn ook verschillende meditatie-app's die gericht zijn op slaap, zoals Headspace en Calm. Deze apps maken mediteren laagdrempelig.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Beddengoeddeals.nl 9 / 10 - 665 Reviews @ Kiyoh
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Helaas is er een storing op dit moment . Verbergen