Van slaapkamers naar bedstee: hoe slapen is veranderd sinds de middeleeuwen

  • Door Mieke
  • Monday 16 / 01 / 2023 0
Van slaapkamers naar bedstee: hoe slapen is veranderd sinds de middeleeuwen

Slaap is iets wat we allemaal doen, maar het was niet altijd zo dat we het deden op comfortabele bedden in afgesloten slaapkamers. In de middeleeuwen was slapen een veel minder privé aangelegenheid en waren slaapkamers een luxe die alleen de rijke mensen zich konden permitteren.

In de middeleeuwen sliepen de meeste mensen op de vloer of in een bedstee, een kleine nis in de muur van een huis waar een bed in paste. Deze bedstee's waren vaak gedeeld door meerdere mensen en werden gebruikt als slaap- en opbergruimte. Er was vaak geen vorm van verwarming in deze kleine ruimtes, dus mensen moesten zich warm houden met dikke dekens en kleding.

Tegen het einde van de middeleeuwen begonnen rijke mensen zich af te scheiden van de gemeenschap en begonnen ze hun eigen slaapkamers te hebben. Deze slaapkamers waren vaak voorzien van comfortabele bedden met matrassen van dons of paardenhaar en werden verwarmd met open haarden of kachels.

In de loop van de tijd is het slapen ook steeds hygiënischer geworden. In de middeleeuwen werden dekbedden vaak gehaald van slachthuizen en waren ze vaak vies en ongedierte-bevattend. In de 17e eeuw werden dekbedden gemaakt van wol en katoen en werden ze vaker gewassen, wat leidde tot een betere hygiëne tijdens het slapen.

Tegenwoordig hebben de meeste mensen hun eigen slaapkamer met een comfortabel bed, matras en dekbed. We hebben ook toegang tot allerlei producten die ons helpen om beter te slapen, zoals kussens, dekbedovertrekken en slaapmiddelen.

In de loop van de geschiedenis is slapen steeds comfortabeler en hygiënischer geworden. Hoewel we nu veel luxer slapen dan in de middeleeuwen, blijft slapen een belangrijk onderdeel van ons leven en blijven we ons best doen om het zo comfortabel en aangenaam mogelijk te maken.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Beddengoeddeals.nl 9,2 / 10 - 1124 Reviews @ Kiyoh
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Helaas is er een storing op dit moment . Verbergen