De geheimen van het slaapwandelen: wat is het en hoe kan je het behandelen?

  • Door Mieke
  • Monday 16 / 01 / 2023 0
De geheimen van het slaapwandelen: wat is het en hoe kan je het behandelen?

Slaapwandelen, ook wel "somnambulisme" genoemd, is een aandoening waarbij iemand tijdens de slaap opstaat en rondloopt of handelingen uitvoert. Dit gebeurt allemaal terwijl de persoon nog steeds slaapt en geen bewustzijn heeft van wat er gebeurt.

Slaapwandelen komt vooral voor bij kinderen, maar kan ook voorkomen bij volwassenen. Het is een relatief veelvoorkomend fenomeen, met ongeveer 3-4% van de bevolking die regelmatig slaapwandelt.

Er zijn verschillende oorzaken voor slaapwandelen, waaronder stress, slaaptekort, alcohol- of medicijngebruik en bepaalde medische aandoeningen. Het kan ook erfelijk zijn en kan worden verergerd door veranderingen in de slaaproutine of slaapomgeving.

Er zijn enkele manieren om slaapwandelen te behandelen, zoals het aanpassen van de slaapomgeving (bijvoorbeeld het verwijderen van obstakels in de slaapkamer) en het beperken van alcohol- of medicijngebruik. Ook kan het helpen om een vaste slaaproutine te hebben en voldoende te slapen. In sommige gevallen kan slaapwandelen ook behandeld worden met medicatie, maar dit is meestal alleen nodig als het slaapwandelen ernstig of gevaarlijk is.

Slaapwandelen kan op zichzelf geen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, maar het kan wel gevaarlijk zijn als de persoon tijdens het slaapwandelen in een gevaarlijke situatie belandt, zoals het rondlopen op een dak of het gebruiken van apparaten. Als je slaapwandelt of iemand kent die dit doet, is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen om de persoon te beschermen.

In samenvatting is slaapwandelen een aandoening waarbij iemand tijdens de slaap rondloopt of handelingen uitvoert. Het kan worden veroorzaakt door stress, slaaptekort, alcohol- of medicijngebruik en bepaalde medische aandoeningen en kan behandeld worden door aanpassingen in de slaapomgeving en slaaproutine, evenals medicatie in sommige gevallen.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Beddengoeddeals.nl 9,2 / 10 - 1124 Reviews @ Kiyoh
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Helaas is er een storing op dit moment . Verbergen