De vijf fases van slapen: wat gebeurt er tijdens onze slaapcyclus?

  • Door Mieke
  • Tuesday 17 / 01 / 2023 0
De vijf fases van slapen: wat gebeurt er tijdens onze slaapcyclus?

We hebben allemaal wel eens een slechte nacht gehad, waarbij we de volgende dag moe en uitgeput waren. Maar wat gebeurt er eigenlijk tijdens onze slaapcyclus en waarom is het zo belangrijk om genoeg slaap te krijgen? Laten we eens kijken naar de vijf fases van slapen.

Fase 1: Licht slaap

De eerste fase van slapen is de lichtste fase en duurt ongeveer 5-10 minuten. Tijdens deze fase zijn we nog vrij gemakkelijk te wekken en onze ogen bewegen snel onder onze oogleden. Ons hartslag en ademhaling zijn nog vrij snel en onze spieren zijn ontspannen.

Fase 2: Dieper slaap

Na ongeveer 20 minuten komen we in de tweede fase van slapen, dieper slaap. Tijdens deze fase vertragen onze hartslag en ademhaling en onze spieren ontspannen nog verder. We zijn moeilijker te wekken en onze oogbewegingen vertragen aanzienlijk.

Fase 3 en 4: Diepste slaap

Tijdens de derde en vierde fase, ook wel de diepste slaap genoemd, zijn onze spieren volledig ontspannen en onze hartslag en ademhaling zijn nog trager. We zijn moeilijk te wekken en onze oogbewegingen zijn bijna niet meer zichtbaar. Dit is de fase waarin ons lichaam zich herstelt en onze spieren en botten worden gerepareerd.

Fase 5: REM-slaap

Na ongeveer 90 minuten komen we in de vijfde en laatste fase van onze slaapcyclus, de REM-slaap (Rapid Eye Movement). Tijdens deze fase bewegen onze ogen snel onder onze oogleden en onze hartslag en ademhaling versnellen weer. Ons lichaam is vrijwel volledig ontspannen, maar onze hersenen zijn zeer actief en we kunnen dromen. De REM-slaap is ook de fase waarbij ons geheugen en leerprocessen plaatsvinden.

Het is belangrijk om te weten dat we gedurende een slaapcyclus verschillende fases doormaken en dat elke fase belangrijk is voor onze geestelijke en fysieke gezondheid.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Beddengoeddeals.nl 9,2 / 10 - 1124 Reviews @ Kiyoh
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Helaas is er een storing op dit moment . Verbergen