Snoozen: de vriend en vijand van een goede nachtrust

  • Door Chantal
  • Thursday 12 / 01 / 2023 0
Snoozen: de vriend en vijand van een goede nachtrust

Heb je ooit wel eens de knop op je wekker gedrukt en nog even een tien minuten willen slapen? Of misschien wel vijf keer opnieuw geprobeerd om nog wat langer te blijven liggen? Dan ben je niet alleen. Snoozen is iets wat veel mensen doen, maar wat is het precies en is het eigenlijk wel zo goed voor ons?

Snoozen is het proces van het snoozen op de wekker, meestal om nog even langer te blijven slapen. Het lijkt misschien een onschuldige manier om je ochtendroutine wat uit te stellen, maar het kan eigenlijk juist het tegenovergestelde effect hebben op je nachtrust.

Wanneer je de wekker snoozt, ga je terug naar een slaapfase. Dit kan ervoor zorgen dat je je vermoeider voelt wanneer je eindelijk opstaat, omdat je slaap niet verder is gegaan dan de fase waar je in was toen je alarm ging. Bovendien kan snoozen ervoor zorgen dat je moeilijker in slaap valt, omdat je slaapcyclus wordt verstoord.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat snoozen niet alleen een effect heeft op je nachtrust, maar ook op je productiviteit en mentale gezondheid. Het kan leiden tot een slechtere concentratie en een verminderd energieniveau gedurende de dag.

Maar wat kan je doen als je de neiging hebt om te snoozen en toch een goede nachtrust wilt hebben? Er zijn een paar dingen die je kunt proberen:

Zet je wekker op een tijdstip waarbij je genoeg slaap hebt gekregen. Als je je vermoeid voelt wanneer je opstaat, is de kans groter dat je de neiging hebt om te snoozen.

Probeer een consistent slaappatroon aan te houden. Als je elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip naar bed gaat en opstaat, zal je slaapcyclus zich aanpassen en zul je waarschijnlijk minder snoozen.

Gebruik een ander alarm. Als je gewend bent aan het geluid van je wekker, kan het moeilijker zijn om eruit te komen. Probeer een wekker met een ander geluid of zelfs een wekker-app op je telefoon.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Beddengoeddeals.nl 9,2 / 10 - 1124 Reviews @ Kiyoh
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Helaas is er een storing op dit moment . Verbergen